Ohlédnutí za rokem 2017 a pohled do roku 2018

A je to tu! Konec roku 2017. No, musím přiznat, že utekl fakticky rychle, ani jsem se v něm nestačil ohřát. A jelikož už jsme tedy tady, na sklonku prosince, je potřeba uplynulý rok zrekapitulovat, a zároveň naleštit věšteckou kouli a podívat se do budoucnosti.

Tak pojďme na to, přátelé! ;-)

Nejprve se vrhněme na rekapitulaci. Když jsem psal podobný článek na sklonku minulého roku, zmiňoval jsem v něm, že bych byl rád, kdyby se třetí díl ze série o Vesmírné asociaci, Jas kvasaru, dostal na pulty knihkupectví do konce roku 2017. Což se nakonec podařilo, takže za mě spokojenost a chtěl bych touto cestou poděkovat i majiteli nakladatelství Brokilon Robertu Pilchovi za skvělou spolupráci. Díky!


Co se týče nového dobrodružného thrilleru, tak tam byla situace komplikovanější, ale nyní o to slibnější - více o tom ve výhledu na rok 2018.

Na sklonku roku mi také udělalo radost, že se jedna z mých sci-fi povídek, Rakev, objevila na stránkách žánrového časopisu XB-1.

Teď k propagaci mých knih. Napsal jsem pár článků sem na web, nejdůležitější z nich se věnovaly mé sérii space oper o Vesmírné asociaci. Jen pro připomenutí:


Vesmírná asociace-budoucost série - článek o tom, kam se bude vyvíjet, dozvíte se v ní i celkový počet dílů a jejich názvy.

Vesmírná asociace: timeline - pokud chcete vědět, jak, kdo a kdy ve fikčním světě Vesmírné asociace, tak to naleznete v tomto článku.


Ještě něco málo k webu, který v této době slaví své dvouleté výročí: velice mě těší, že se neustále zvyšuje jeho návštěvnost. Pokud mohu věřit statistikám z Webnode, tak za rok 2016 zaznamenal 10 136 unikátních návštěv, v tomto roce dokonce 20 618 unikátních návštěv (počítáno k včerejšku), vůbec nejsilnější měsíc byl listopad (2385) a vypadá to, že ho tento měsíc ještě trumfne. Děkuju!

Byl jsem také aktivní na své fb stránce a v dubnu roku 2017 jsem si zřídil vlastní Youtube kanál. Nejdříve jsem si myslel, že na něj budu nahrávat videa jen sporadicky, ale nakonec jich vzniklo víc, než jsem plánoval. Jejich přehled naleznete zde.

Na počátku roku 2017 jsem také navázal spolupráci s projektem Podporujeme české autory, pod jeho záštitou vzniklo několik recenzí mých knih (dobrodružných thrillerů a space opery, naleznete je v sekci recenze), na webu projektu bylo také zveřejněno několik ukázek z nich a v listopadu proběhla i soutěž o mé dobrodružné thrillery (Srdce Sahary, Kamenní strážci); potěšilo mě, že měla hojnou účast čtenářů.

V průběhu roku 2017 také vznikly dva rozhovory s mou maličkostí. První právě pro Podporu českých autorů, druhý pro portál Sci-fi svět Vanili.cz, oba se týkaly zejména mých space oper ze série o Vesmírné asociaci.


Teď výhled na následující rok.

Mám už cca čtyři měsíce rozepsaný čtvrtý díl ze série o Vesmírné asociaci, Svit magnetaru, ale zatím vznikla jen cca čtvrtina knihy. De facto se do jejího psaní nutím, což není nikdy dobré a výsledný text pak stojí za houby. Takže ze zkušenosti vím, že nemá cenu to hrotit, když to nejde, tak to prostě nejde, a až to přijde, tak se může stát, že bude první verze knihy dopsaná za čtrnáct dní (za stejnou dobu vznikla první verze Supernovy). Problém tkví částečně i v tom, že jsem psal dvě spejsky po sobě (Supernovu a Kvasar) a třetí mě už úplně nebaví. Takže bych si potřeboval odskočit k dobrodružnému thrilleru (ach ta moje žánrová promiskuita! :-D), což se mi nakonec i splní.

De facto ještě před vydáním Kamenných strážců jsem se rozhodl, že v sérii Scott & Rogers pokračovat nebudu (měla být původně sedmidílná), protože jsem nabyl dojmu, že to nikam nevede a na českém trhu není tak úspěšná, jak jsem si původně představoval (i díky nulové propagaci ze strany Alpressu). Takže jsem nechtěl dál zbytečně plýtvat silami a vrhnout je do jiného projektu, pro něhož bych našel nového nakladatele. Původně se mělo jednat o román Archa (jeho sepsání jsem na počátku roku 2016 avizoval zde na webu), nakonec se však mé plány změnily, protože si mě nový nakladatel našel sám - byl jsem osloven s nabídkou na sepsání nové série dobrodružných thrillerů (tady vidíte, jak funguje zákon přitažlivosti v praxi :-D). Od té doby se to sice trochu vleklo (to je daň za to, že už pro mě psaní není de facto jen koníček, ale že už to dělám profesionálně, dalo by se říct, že je to pro mě druhá práce - což si radši nechci moc připouštět :-D), ale nyní konečně přináším pro všechny fanoušky dobrodružných thrillerů dobré zprávy! V podzimních měsících tohoto roku proběhly na úvodním dílu přípravné práce (finalizovaly se návrhy postav, synopse a také úvodní část knihy), a těsně před Vánoci jsem definitivně dostal zelenou - takže se můžu směle pustit do psaní!


Takže výhled pro rok 2018 vypadá následovně: už teď vím, že první měsíce roku budou ve znamení intenzivní práce na novém dobrodružném thrilleru. Bude to moje jubilejní desátá kniha (z pohledu dokončení), takže do toho dám všechno, co jsem se za těch deset let od vydání Démonů pralesa naučil - sakra, samé desítky. :-) Mezitím budu samozřejmě pracovat na čtvrtém dílu série o Vesmírné asociaci, Svitu magnetaru, ale vzhledem k mé zaneprázdněnosti by se kniha mohla dostat na pulty knihkupců až někdy v polovině roku 2019. Ale jak jsem psal výše, nový thriller mě určitě nakopne a pak to třeba půjde ráz na ráz. No a taky bych chtěl zplodit nějakou povídku, doplňující fikční svět Vesmírné asociace. Takže vidíte, že se příští rok rozhodně nudit nebudu - pro mě to jsou skvělé zprávy a pro Vás, milí čtenáři, určitě také. :-)

Co se týče vlastní propagace knih, pár věcí pro rok 2018 chystám, uvidíte sami. Teď prozradím jen to, že každopádně přibude nějaké nové video, a taky se můžete těšit, že na svém webu zveřejním, anebo umístím volně ke stažení nějakou svou starší povídku. A na fb se taky určitě budete ve větší míře setkávat s příspěvky, které se budou týkat nového thrilleru.

Jinak Vám, milí čtenáři, ještě touto formou děkuji za Vaši přízeň a za to, že čtete mé knihy, vážím si toho. Přeju Vám všechno nej do nového roku a ať se Vám moc a moc daří! ;-)

Vytvořeno službou Webnode