Jak jsem autorsky četl v Čáslavi

Včera, tzn. 21. března, proběhlo v Městské knihovně Čáslav mé autorské čtení. Musím se přiznat, že jsem byl malinko nervózní (no tak dobře, trošku víc, v noci z neděle na pondělí jsem naspal sotva tři hodiny :-) ), protože autorské čtení anebo besedu nemívám každý den, ale nakonec (alespoň dle mého skromného názoru) se celá akce vydařila. A i někdo přišel - trochu jsem se bál, abych netrpěl samomluvou, tak naštěstí se tenhle nejčernější scénář nekonal :-).


Celé autorské čtení jsem rozdělil do tří bloků. Nejprve jsem zmínil svou dosavadní tvorbu (probral jsem zvlášť dobrodružné romány, historické romány a space operu), nejvíce jsem se pozastavil nad svými literárními začátky a nad svým prvním románem Démoni pralesa. Přečetl jsem také dvě ukázky, jednu právě z Démonů pralesa, druhou z Temnoty rodu, byť mírně zcenzurovanou - usoudil jsem totiž, že v plné verzi by byla nevhodná pro veřejné čtení. No, možná byla, ale já bych se u toho hanbou propadl do země :-). No a v neposlední řadě jsem se alespoň okrajově zmínil o oblíbené problematice mých pseudonymů a také jsem čtenáře seznámil s tím, jak se takové dobrodružné romány tvoří (a jak občas šílím z podkladů, co k nim musím nastudovat, abych vůbec věděl, o čem píšu).


No a jak jsem mluvil a mluvil, tak čas kvapil a já jsem zjistil, jak je ta hodina setsakra krátká - tudíž na zbývající bloky nezbylo moc času a já už jsem ke konci musel hodně krátit. Kdybych to neudělal, tak bych tam možná všechny držel ještě o hodinu či dvě déle :-). Nicméně jsem alespoň okrajově představil své nejnovější romány, Záři supernovy a Kamenné strážce, přičemž jsem přečetl ukázku z každého znich (byť vlivem nervozity už v rychločtecím módu, snad mi bylo alespoň trošku rozumět :-) ), a zmínil se o svých potencionálních budoucích projektech jak v rámci dobrodružných románů, tak i space opery.


Takže jak už jsem psal výše, celkově hodnotím autorské čtení jako vydařené (snad to tak vnímali i přítomní), bylo pro mě zdrojem nových zkušeností (příště ze začátku míň kecat, abych na konci nemusel zkracovat), a vážím si toho, že mi Městské muzeum a knihovna Čáslav a Literární klub Dr. Nadi Benešové umožnily takto vystoupit. A pokud tyto řádky čte někdo z přítomných, tak jim ještě i touto formou děkuji za to, že se na mě přišli podívat (a já nemusel trpět samomluvou :-) ).


No a na závěr přikládám s laskavým svolením Městské knihovny v Čáslavi několik fotografií z akce:


V úvodu jsem byl přivítán paní Marií Hrubou, zástupkyní ředitelky Městského muzea a knihovny Čáslav


Rozhlížím se po osazenstvu...


A autor už nadšeně hovoří o svých knihách...


Jak vidíte, samomluvou jsem naštěstí netrpěl...


Autor předčítá ukázku z Démonů pralesa...


Přidává svůj podpis na zeď (a spletl si tisíciletí, takže musel opravovat... ehm)...


No a také samozřejmě podepsal pár knih.

Vytvořeno službou Webnode