Je důležité míti dobrého záporáka

Každý správný hrdina potřebuje dobrého záporáka, proti němuž se může vymezit. Stejně tak i admirál Richard E. Byrd. Možná vás dle názvu knihy napadlo, že jeho protivníkem bude ona „tajemná kněžka Vrilu“. Není tomu tak, ta se pohybuje pouze v šedé zóně „někde mezi“.

Dlouho jsem přemýšlel, kdože tím Byrdovým nepřítelem vlastně bude. Nejdřív mě napadlo, že by to mohl být nějaký fiktivní německý vědec, ale jak jsem se stále více nořil do hlubin problematiky, došlo mi, že stejně jako v případě Byrda použiju skutečně žijící osobnost. Protože to prostě nešlo jinak, nabízelo se to samo a byla by škoda to nevyužít.

Dámy a pánové, tímto vám oficiálně představuji hlavního záporáka knihy „Admirál Byrda a tajemná kněžka Vrilu“, nechvalně proslulého generála SS Hanse Kammlera.

Že jste o něm dosud neslyšeli? Může se stát. Je to totiž osoba zahalená mnoha tajemstvími a nejasnostmi. Krátce ho představím: jedná se o německého stavebního inženýra, který po vypuknutí druhé světové války pracoval na zvláštních nacistických stavebních projektech, jako byly koncentrační tábory, anebo podzemní továrny. Později přejal dohled nad Wunderwaffen, Hitlerovými zázračnými zbraněmi, zejména nad slavnou raketou V-2. Často byl k vidění i v nechvalně proslulé továrně Richard u Litoměřic, jejíž okolí jsem navštívil letos v únoru a v níž se bude odehrávat jedna z částí románu (když už jsem u ní, vřele doporučuju její virtuální prohlídku, je to zážitek). A také má na svědomí tajemné zařízení, které se jmenuje die Glocke (o něm bude řeč v jiném chystaném románu).

Německý ministr zbrojního průmyslu a Hitlerův oblíbený architekt Albert Speer se prý nechal slyšet, že Kammler je „bezohledný, chladný a vypočítavý fanatik bez skrupulí“. Čili přesně ten člověk, jehož potřebuju.

Kammlerův konec je nejasný. Oficiálně se tvrdí, že v květnu 1945 spáchal na území protektorátu sebevraždu – opírá se to ovšem pouze o svědectví jeho osobního řidiče.

Ale bylo tomu skutečně tak?

Co všechno dělal Kammler před válkou? A co po válce (pokud přežil)? I na tyhle otázky odpoví román „Admirál Byrd a tajemná kněžka Vrilu“, který aktuálně píšu. :-)

Vytvořeno službou Webnode