Klíč k Poslednímu klíči

Je to něco málo přes měsíc, co vyšla horká thrillerová novinka z mého pera, "Poslední klíč". Jelikož se k němu vztahuje pár zajímavostí, rozhodl jsem se je "hodit na papír". :-)

Možná znáte mou thrillerovou sérii "Scott & Rogers". Jejími hlavními protagonisty byli neohrožený bývalý voják speciálních sil amerického letectva Denis Scott a jeho problematický "kamarád", archeolog Eric "Jameson" Rogers. Naposledy jsme se s nimi setkali v románu "Kamenní strážci" (Alpress, 2016), který byl posledním dílem trilogie.

Zajímavostí je, že "Poslední klíč" je ze stejného "fikčního světa", pokud se tedy dá ten termín použít mimo science-fiction a fantasy.

Chcete důkaz?

Budiž jím anotace druhého dílu série "Scott & Rogers", "Srdce Sahary".

"Denis Scott se společně s přítelkyní Alyson vydá proti vlastní vůli na zběsilou honičku za mocným artefaktem, ukrytým tajemným národem Garamantů v hlubinách Sahary. V cestě jim nestojí jenom žoldnéři, sloužící mocné a všehoschopné organizaci, ale i nehostinná poušť, písečné bouře, solná jezera a... cosi krvelačného a děsivého, co přežilo pod jejími písky."

A právě kolem těch "záporáků", kolem té "mocné a všehoschopné organizace" stojící proti hlavním hrdinům "Srdce Sahary", se točí děj "Posledního klíče". Kolem ECIRE.

Připomenu, co je ECIRE zač, a to citacemi rovnou z aktuální novinky, z "Posledního klíče":

"Zde sídlila ECIRE: European Company for Investing, Research and Expansion (Evropská společnost pro investování, průzkum a rozvoj), organizace zabývající se poradenstvím pro velké korporace, zejména ty evropské. Existovala ovšem i její odvrácená tvář: Výkonná sekce. Ta operovala v utajení a zabývala se činnostmi, které nebyly úplně legální. Průmyslovou špionáží počínaje a získáváním převratných potencionálně zpeněžitelných objevů konče. Měla zajistit, aby evropské korporace zůstaly i nadále silné a mohly konkurovat americkým, ruským či čínským společnostem."

"Vstala z křesla, uhladila si černý kostýmek a přišla k panoramatickému oknu, z něhož se jí naskýtal výhled na blízké koloseum Evropského parlamentu. Kanceláře ECIRE se sice nacházely velice blízko srdci současné Evropy, samotná korporace však vznikla mnohem dříve než Evropské společenství, jež se posléze přetransformovalo v Evropskou unii.

Bylo to krátce po druhé světové válce, v roce 1948, kdy se v Manchesteru sešli představitelé nejmocnějších korporací starého kontinentu - a rozhodli se ECIRE založit. To oni byli ve skutečnosti tahouny veškerého evropského pokroku - ať si ti, zavření v koloseu, mysleli cokoliv. Oni, ECIRE, byli ti za oponou, ti, co tahají za lanka."

Takže to je ECIRE. :-)

Vrací se tudíž dvě postavy ze "Srdce Sahary":

Madelaine le Burge, bývalá předsedkyně správní rady, nyní degradovaná na ředitelku Výkonné sekce (v "Srdci Sahary" tuto pozici zastával jistý Mark Stewart, známý pod přezdívkou Vykonavatel).

No a tím dalším, kdo se vrací, je můj oblíbenec Hamdí Lopéz, známý spíše pod přezdívkou Španěl, který byl v "Srdci Sahary" hlavním záporákem a velice rád se oháněl mačetou. Mohu slíbit, že ta mu zůstala. :-)

Nicméně hlavním hrdinou knihy je jistý Adam Sager, agent české divize ECIRE, sídlící jak jinak než v Praze. V "Posledním klíči" se vydává do bruselské centrály, aby byl nápomocen s řešením aktuálního "případu", vztahujícího se k masakru mnichů v irském cisterciáckém klášteře Holy Cross...

Jelikož náš svět není černobílý, tak hlavní hrdinové nejsou těmi klasickými a omletými kladnými postavami, jako byl Denis Scott, naopak budou mít spoustu much a nedostatků, což ostatně souvisí s tím, proč byli do elitního týmu Výkonné sekce ECIRE zverbováni.

Vůbec poprvé také v knize operuji se třemi vzájemně oddělenými dějovými liniemi (alespoň co se týče druhé a třetí části), což bylo z určitého pohledu osvěžující, zároveň však i náročné. Souviselo s tím totiž i přepočítávání časových pásem, protože jsem nechal své hrdiny dost cestovat. Z těch exotičtějších lokalit se ocitneme mimo jiné v Hondurasu, v Čadu a na Ostrovech Prince Eduarda (JAR).


Na závěr se ještě vrátím k hlavnímu hrdinovi, Adamovi Sagerovi. V jeho postavě jsem se tak trochu přiblížil k "Démonům pralesa", protože stejně jako tamní hrdina Alex Pospíchal je Adam Čech. A vůbec poprvé v historii se část děje mého thrilleru odehrává v České republice, konkrétně v Praze na Žižkovském vysílači a v Holešovicích.

No a jako každý správný dobrodružný thriller má i "Poslední klíč" nějaké to třaskavé téma. Abych to demonstroval, předkládám úvod knihy. :-)


Vytvořeno službou Webnode