Náměty #1 - Admirál Byrd a tajemná kněžka Vrilu

Rozhodl jsem se rozepsat o námětech, které aktuálně zpracovávám. Jsou celkem tři a ke každému přinesu samostatný článek.

 

První vlašťovkou, se kterou jsem vás už dříve trochu seznámil, je projekt pracovně nazvaný „Admirál Byrd a tajemná kněžka Vrilu.“ Jak už název napovídá, hlavním hrdinou knihy bude americký admirál, dobrodruh, polárník a letec (a tak trochu kontroverzní člověk, kolem něhož se rojí nesčetné spekulace a konspirační teorie) Richard Evelyn Byrd (1888-1957). Při tvorbě knihy zajdu dokonce tak daleko, že ji budu psát v ich-formě z jeho pohledu a musím přiznat, že se už na to velice těším, navíc se budu pohybovat na hraně historické reality a fikce, což mám rád.

 

 

Hlavní hrdina příběhu a muž, do něhož se vtělím, admirál Richard Evelyn Byrd

 

Román se měl původně skládat ze čtyř samostatných částí. Postupem času jsem tenhle koncept ještě obohatil o jednu část navíc (protože to jinak prostě nešlo) a také jsem si uvědomil, že každá bude svým způsobem odlišná. On si to v podstatě žádá i vypravovaný příběh, který překlenuje takřka dvacet let v Byrdově životě.

Úvodní část se bude odehrávat v roce 1929, kdy Byrd během své první antarktické expedice společně s dalšími třemi muži přeletěl jižní pól. Můžu slíbit, že ta bude ryze dobrodružná a Byrd při přeletu učiní objev, který změní zbytek jeho života. Na druhou část se těším asi nejvíc, bude se odehrávat v roce 1934, kdy Byrd během své druhé antarktické expedice trávil nekonečnou polární noc na předsunuté meteorologické základně, a to zcela sám. Není ani divu, že se v ní ponořím do hororových vod a doufám, že vytvořím podobnou atmosféru jako v nepřekonatelné Věci.

Třetí část se bude odehrávat v prosinci 1938 v Hamburku, kam byl Byrd pozván špičkami Třetí říše, které se ho snažily přesvědčit, aby se účastnil německé antarktické expedice Neuschwabenland. Původně jsem s ní nepočítal, nicméně když jsem se o tom dočetl, musel jsem tu část do románu prostě přidat, nešlo to jinak. Asi vás nepřekvapí, že bude laděna spíše špionážně.

Čtvrtá část se bude odehrávat na našem území, v roce 1944, a to v litoměřické podzemní továrně Richard. Jelikož v ní ukážu i podmínky panující v nedalekém koncentračním táboře Terezín (vězni se účastnili výstavby tohoto podzemního komplexu), půjde tak trochu na dřeň.

 

 

Ve scénách z litoměřické továrny Richard půjdu skutečně na dřeň

 

No a pátá, poslední část, vrátí Byrda do Antarktidy a bude de facto válečná, protože se bude odehrávat během operace amerického námořnictva Highjump, která proběhla v letech 1946-1947 a jejímž (oficiálním) cílem bylo rozšířit povědomí o tomto zmrzlém kontinentu.

Toť k admirálu Byrdovi. Jeho protipólem pak bude ona „tajemná kněžka Vrilu“, chorvatská mystička v nacistických službách Maria Orsic, která byla představenou tzv. Vriligen, ženských příslušnic společnosti Vril. Jen dodávám, že její existence nebyla na rozdíl od společnosti Thule dosud historicky doložena, zmíněna byla jen v článku „Pseudoscience in Naziland“ německého raketového inženýra Willyho Leye coby malá berlínská okultistická lóže. Tento koncept byl dále rozveden ve známé knize Jacquese Bergiera a Louise Pauwelse „Jitro kouzelníků“ a společnost Vril (která je někdy považována i za vnitřní kruh společnosti Thule) je dodnes hojně diskutována v záhadologických a konspiračních kruzích. Mimojiné se tvrdí, že Maria Orsic a ostatní Vriligen prý dokázaly pomocí svých dlouhých vlasů zachycovat signály „odjinud“. Maria se bude s Byrdem v jednotlivých částech setkávat a prozradím, že to nebude zcela nevinné, vznikne dokonce zakázaná láska na opačných stranách barikády, čímž do knihy pronikne i trocha romantiky (ale slibuju, že se budu krotit, nerad bych napsal červenou knihovnu… :-D)

 

 

No není to hezký páreček?

 

Musím přiznat, že k Richardu Evelynu Byrdovi chovám velký respekt, který byl ještě umocněn poté, co jsem se ponořil do jeho knihy Sám a sám, anebo spíše řečeno do její zvukové verze (kniha byla v roce 2009 namluvena pro Český rozhlas). Má ji na svědomí český kapitán Picard, Pavel Soukup. Poslouchat Byrda v jeho podání je fakticky zážitek. To, co tento nezdolný muž prožil na předsunuté základně v hlubinách nehostinné Antarktidy, by zvládl jen málokdo z nás. Jednalo se o neustálý boj s mrazem, fyzickými útrapami (jeho pobyt začal s vykloubeným ramenem…) a nakonec i se samotou a vlastní psychikou. Byrd v knize (kterou jsem si nakonec pořídil i v tištěné formě) přiznává, že trpěl halucinacemi a nočními můrami. Což je pro mě (kdo četl moje knihy, tak ví, že se v haluzích a snech velice rád vyžívám) skvělá živná půda. Navíc Byrd zjistí, že tam není tak úplně sám…

Jelikož se první část knihy bude odehrávat během Byrdovy první antarktické expedice (a to v rámci již dříve zmíněného přeletu přes jižní pól), pořídil jsem si i další kousek z jeho pera, svazek nazvaný "S Byrdem na jižní točnu", který u nás vyšel již v roce 1931 (Byrd je autorem hned několika knih, u nás však vyšly pouze dvě). Na Knihobotu jsem ho nenašel a na Trhu knih na mě čekal jeden jediný kus, který jsem si ihned objednal. Je to opravdu cenný kousek a vypadá to, že ten výtisk tam čekal právě na mě (holt osud, možná synchronicita, kdo ví :-D ). Je fajn listovat devadesát let starou knihou (admirálův obrázek pochází právě z ní). Zatím jsem se do ní ještě neponořil, ale brzy tak s radostí učiním.

 

 

Věčně zamrzlá Antarktida je ústředním dějištěm knihy

 

Čímž se dostávám k poslední věci, s níž vás chci seznámit, a to je postup prací. Byť jsem o Byrdovi už pár let věděl (zejména v souvislosti s operací amerického námořnictva Highjump), námět mě napadl až v únoru tohoto roku, a to v souvislosti s Mariou Orsic (ne nadarmo se říká: za vším hledej ženu :-D ). Následoval rychlý námět, který jsem po nastudování pár základních faktů, vztahujících se k Byrdovi, převedl do první verze synopse. Aktuálně jsem se ponořil do hlubokého studia podkladů, které mám naštěstí zjednodušeno tím, že se už pár let zpětně zajímám o dějiny Třetí říše (dá se říct, že Synchronicitou započalo tak trochu moje druhoválečné románové období...). Aktuálně načítám další publikaci zaměřenou na Wunderwaffen, Hitlerovy zázračné zbraně, čeká mě užší seznámení s reáliemi Antarktidy a pak se mi ještě podařilo sehnat jeden konspirační spisek v angličtině nazvaný "Admiral Byrdʹs secret journey beyond the poles". Jak do problematiky stále více pronikám, vytvářím promakanější synopsi no. 2, na jejímž základě už budu schopný knihu sepsat.

 

 

Antarktida pod svým ledem ukrývá mnohá tajemství

 

Očekávám, že by tahle fáze mohla skončit někdy v září/říjnu, poté bych se mohl konečně vrhnout do procesu. Děsně se na to těším. Jak dlouho bude samotná tvorba trvat, nemůžu nyní ani se sebevětším úsilím odhadnout. Děj knihy je poměrně složitý, poskládaný z již dříve zmíněných pěti částí, které by samy o sobě vydaly na samostatný román. Mým úkolem bude tohle všechno stěsnat do jediné knihy tak, aby to nebyl žádný špalek, ale zároveň plnokrevné dobrodružství, ne žádný ošizený náčrt děje. Věřím, že mi v tom pomůže právě ich-forma. Navíc mě v následujícím období čekají celkem podstatné životní změny, já však věřím, že to tvorbu knihy nijak vážně neohrozí.

Tím končím povídání o "Admirálu Byrdovi a tajemné kněžce Vrilu" a příště vás seznámím s druhým námětem, který aktuálně rozpracovávám, a to je thrillerovo-hororová věcička Maják.

Vytvořeno službou Webnode