Ohlédnutí za rokem 2019 a pohled do roku 2020

Rok 2019 uběhl ještě rychleji než ten předchozí (a to je co říct, protože rok 2018 kolem mě doslova prosvištěl), zejména kvůli tomu, že se neustále něco dělo a já se musel potýkat s novými a novými problémy a výzvami, a to nejen ve psaní, ale i v osobním životě. Prakticky jsem z toho po celý rok nevyšel a musím přiznat, že už jsem poněkud unavený. Nicméně nakonec rok 2019 skončil úspěšně, s dvěma novými romány na pultech knihkupců.


Rekapitulace toho nejvýznamnějšího:

Nejprve moje srdcovka, série space oper Vesmírná asociace. Čtvrtému dílu, Svitu magnetaru, to na knižní trh chvíli trvalo, nakonec se na světlo světa podíval v elektronické podobě počátkem listopadu, tištěný pak zhruba o čtrnáct dní později.

V průběhu roku jsem pracoval na posledním dílu Vesmírné asociace, Třpytu strangeletu, dokončit ho byl pro mě stěžejní úkol. Tvorba trvala déle, než jsem předpokládal, a to zejména kvůli rozsahu knihy (vůbec nejdelší, co jsem kdy napsal), složitosti fikčního světa, který jsem vymyslel, a taky jsem poprvé v životě uzavíral pětidílnou sérii. Nyní probíhá poslední kolo první části úprav, zanedlouho poputuje román k omrknutí do Brokilonu.

Také jsem napsal doplňující povídku z fikčního světa Vesmírné asociace nazvanou In Hora Mortis, pojednávající o smrti kapitána záchranné lodi Tristan Obadiaha Makeleho, o jejím osudu zatím není rozhodnuto...


Nyní k dobrodružným thrillerům - k románu Temná bouře, který jsem z větší části napsal na začátku roku 2018 (práce na něm fakticky započaly už v červnu 2016). Poté, co jsem se minulý rok na podzim rozešel s nakladatelem, pro nějž jsem tento thriller původně psal, bylo mým prvořadým úkolem pro rok 2019 dostat ho na trh. To se nakonec po řadě peripetií, s nimiž vás zatěžovat nebudu, podařilo, román vyšel 4. prosince pod názvem Poslední klíč, stejně jako ty předchozí pod pseudonymem Alec Palmer. Velký dík za to patří mému staronovému nakladateli Alpressu, zejména za to, že mi dali znovu šanci a za skvělou a rychlou práci, kterou na románu odvedli. Fakticky jsem ještě v půlce září netušil, že bude román za dva a půl měsíce na pultech knihkupců. O to víc si toho cením.

V květnu vyšla na webu sci-fi magazínu Vanili.cz recenze na asociační jedničku, Světlo pulsaru, v prosinci pak ukázka z thrillerové novinky Poslední klíč. Díky za spolupráci!

Také jsem dal jednu svou povídku zdarma ke stažení, a to scifárnu Rakev, která vyšla v listopadu 2017 v žánrovém časopise XB-1.


Nyní výhled do budoucna:

V únoru plánuju vzít si v práci týden dovolenou, intenzivně se během ní věnovat psaní a z větší části dát do kupy nový thriller. Bude trochu jiný, než mé předchozí (mysteriózní a psychologický s prvky hororu spíš než dobrodružný), unikátní bude i v tom, že bude s největší pravděpodobností vyprávěn v ich-formě a bude se celý odehrávat v České republice, konkrétně v Lipnici nad Sázavou a přilehlých lesích - tu lokalitu jsem si za předchozí dva roky doslova zamiloval. Zatím knize pracovně přezdívám "Temný thriller z Lipnice". :-)

V létě/na podzim bych pak chtěl začít pracovat na novém thrilleru v mém klasickém střihu (tedy dobrodružném), zatím netuším, zda to bude volné pokračování Posledního klíče, v němž bych se věnoval dalšímu "případu" organizace ECIRE, anebo zrealizuju jiný, samostatný námět, mám jich v šuplíku dost.

Také chci dát do kupy synopsi nové, s největší pravděpodobností samostatné space opery anebo akčního sci-fi (náměty jsou na obojí, ještě se rozhoduju, co zrealizuju), nicméně sepsání plánuju až na první polovinu roku 2021. Nemá cenu na to tlačit, vždyť Třpyt strangeletu se teprve chystá, a taky si chci dát od žánru na chvíli oraz. Každopádně je pravděpodobné i to, že se časem ještě vrátím do světa Vesmírné asociace, ať už povídkou anebo nějakým románem. Je natolik košatý, že by v něm šlo odvyprávět ještě mnoho příběhů...

Co se týče sebepropagace, tak trochu jsem v posledních dvou letech díky facebookové stránce zapomínal na web, nyní bych chtěl obě platformy využívat rovnoměrněji. Zřízení dalších facebookových stránek, Instagramu ani obnovení Youtube kanálu neplánuju, chci se zejména věnovat psaní knih, což mě naplňuje ze všeho nejvíc, takže je pravděpodobné, že svoje on-line aktivity budu spíš omezovat než rozšiřovat.


Pokud jste článek dočetli až sem, tak vám děkuju, díky i za to, že čtete moje knihy a za vaši přízeň, neberu to jako samozřejmost. Přeju vám krásný rok 2020, hodně štěstí a zdraví, ať se vám moc daří a splní se vám i ty nejtajnější sny!

Aleš Pitzmos


Vytvořeno službou Webnode