Shrnutí roku 2023 a výhled do roku 2024

Je konec roku 2023, a tak by se tu slušelo zveřejnit nějakou „krátkou“ rekapitulaci a taky výhled na příští rok.

Tím nejzásadnějším dnem, který jej ovlivnil (bohužel negativně) byl pro mě 31. květen. Tehdy na veterině zjistili, že mé dvouleté fence malého knírače Brianně selhávají ledviny, a bylo mi řečeno, že musím počítat i s nejhorším. Přiznám se, byl to pro mě obrovský šok. Následně si na klinice pobyla několik dní, což pro mě znamenalo ještě dvě další nepříjemnosti: jednak mi to řádně provětralo peněženku a jednak jsem musel zrušit mou dlouho plánovanou cestu do Anglie, kde jsem měl pobývat od 9. do 19. června. Hlavní pro mě ale bylo to, že Briannka zabojovala a vylízala se z toho. Ba co víc, od té doby prospívá, přibrala dvě kila a speciální dietní strava, kterou musí jíst, jí velice chutná.

I přesto, že Anglie nakonec padla, jsem uplynulý rok řádně procestoval: v dubnu jsem byl několik dní na Slovensku, kde jsem navštívil zejména okolí Trenčína, a potom jsem absolvoval několik víkendových pobytů v Čechách, nejlepší ze všech byl asi výšlap v Českém středohoří (viz. přiložené foto, kde stojím na vrchu Košťál, po levé ruce Říp, po pravé Házmburk). No a to, že jsem nakonec nejel do Anglie, ovlivnilo i mou literární tvorbu – vzhledem k nerealizované červnové cestě jsem mohl navštívit unikát Moravského krasu, tajemný a bájemi opředený jeskynní komplex Býčí skála, který se právě o červnových víkendech otevírá veřejnosti. Tím se do popředí mého zájmu dostal i temný protektorátní thriller, který jí bude zasvěcený. Ale nepředbíhejme…

Rok 2023 byl pro mě pracovní na všech frontách, literární nevyjímaje. V prvních měsících jsem se věnoval psaní Admirála Byrda a tajemné kněžky Vrilu, přičemž když jsem projekt v březnu na čas zakonzervoval, měl jsem hotové části 1-4. Na psaní páté a zároveň závěrečné části jsem se znovu vrhl koncem října a začátkem prosince jsem byl hotov. A jsem rád, že to mám za sebou, protože to byla kniha extrémně náročná na podklady, a navíc neuvěřitelně dlouhá, poprvé se mi podařilo překonat magickou hranici jednoho milionu znaků včetně mezer. Ale stojí to za to, Admirála Byrda považuji za můj nejlepší román a doufám, že se s ním budete moci brzy seznámit i vy.

V prosinci jsem pak finišoval s načítáním podkladů pro zmíněný temný protektorátní thriller, zejména jsem studoval „Pamětní knihu obce Adamova“, která mi byla poskytnuta zdejším městským úřadem (za což děkuju), a další materiály. Troufám si tedy drze tvrdit, že už mám o historii města lepší povědomí než mnozí místní. Rovněž jsem se zajímal o válečné události v Křtinském údolí a o býčí kulty. Také jsem zpracoval celkem podrobnou synopsi děje, rozepsanou na jednotlivé kapitoly, a náčrty charakterů hlavních postav, takže už nic nebrání tomu, abych se na začátku příštího roku (což už je de facto za pár dní…) vrhl na psaní románu.

Další podstatnou věcí, která se v roce 2023 stala, je to, že už jsem pronikl i do audioknih: začátkem roku 2023 totiž vyšla u progresivního vydavatelství Čti mi! audioverze mé prvotiny, Démonů pralesa. Doufám, že ji brzy bude následovat i Světlo pulsaru, první díl Vesmírné asociace, na jehož převodu do zvukové podoby už nějakou dobu pracuje rétor a zároveň zakladatel vydavatelství Vít Dvorský.

Během roku 2023 byly také zveřejněny dvě mé povídky, jedna – historický horor Mrtvé zahrady – v časopise XB-1 a druhá – sci-fi z blízké postapokalyptické budoucnosti Osud – na webu žánrového internetového magazínu Sarden. Rovněž měl vyjít dlouho avizovaný brokilonský sborník pracovně nazvaný Capricorn 2 (nakonec pojmenovaný dle povídky autorského dua Jan Hlávka a Jana Vybíralová Studená bestie), v němž se má objevit asociační povídka Ad Astra, nakonec však bylo jeho vydání přesunuto na příští rok. Alespoň se ale máte na co těšit…

Nejvíc práce jsem ale odvedl na mém nakladatelství, na NEMETONU, zejména na jeho rozvíjení. V roce 2023 vyšly v nakladatelství tři knihy, pod všemi jsem coby autor podepsaný já osobně: na konci června to bylo nové vydání druhého dílu volné série historicko-dobrodružných románů ze středověku Anglie Temnota rodu, v říjnu pak sci-fi novela Rakev, na jejímž zhutňování jsem pracoval během léta, no a konečně v prosinci úplná novinka, dobrodružný sci-fi thriller Smrtící červ, který jsem publikoval pod pseudonymem, s nímž jsem v literární branži začínal – pod Alecem Palmerem.

Pracoval jsem také na vylepšování webu nakladatelství, v září jsem ho například opatřil vlastní doménou. V říjnu jsem také nabídl své nakladatelské služby i jiným autorům. Rukopisů doposud dorazilo jen pár a bohužel jsem žádný z nich k vydání nepřijal, protože buď již byla nabízená kniha dávno venku jako e-book (takže nemělo smysl ji vydávat znovu), anebo měli autoři výrazné problémy s českou gramatikou už v průvodním dopise apod. Nevadí, alespoň můžu věnovat čas a energii mým vlastním knihám a projektům. V příštím roce se tak můžete v NEMETONU těšit na dvě věci z mého pera: jednak na nové upravené vydání jednoho z mých starších románů, který již není nějakou dobu na trhu, a jednak na povídkový sborník. Podrobnosti se dozvíte v březnu 2024, kdy odtajním nový ediční plán. A kdo ví, třeba mi do té doby ještě nějaká zajímavá nabídka rukopisu přijde a edičák jím budu moci obohatit… Uvidíme. První tištěnou knihu pak předběžně plánuju na podzim 2025, už teď si ale nastudovávám věci týkající se typografie a učím se sázet knihy v open-source programu Scribus. Mám rovněž dobrou představu o tom, jaký román bude tou první NEMETONSKOU vlašťovkou, kterou budete moci nalézt v kamenných knihkupectvích, zatím si to ale nechám pro sebe a slíbím, že tu informaci uvolním v průběhu příštího roku.

Závěrem chci napsat, že založení NEMETONU bylo tou nejlepší věcí, kterou jsem za poslední roky udělal, zejména proto, že mi nabídl obrovskou autorskou volnost a svobodu (právě svoboda je pro mě v životě to nejcennější) a také jistotu, že všechny mé práce budou v budoucnu publikovány. Dále mi tím odpadá kolečko po nakladatelích, které jsem musel kvůli mé žánrové promiskuitě často absolvovat a jež bylo mnohdy frustrující, protože mnozí ani neumí normálně komunikovat – a nevím, jestli z přehlcení rukopisy, anebo kvůli tomu, že tam prostě sedí nekompetentní lidé… Co se týče prodejů e-booků, tak v podstatě od začátku překonává nakladatelství mé představy (například nyní, když tyto řádky píšu, se v první dvanáctce nejprodávanějších knih v sekci dobrodružství na Palmknihách objevují hned čtyři NEMETONSKÉ tituly – Smrtící červ, Temnota rodu, Znamení rodu a Rakev), za což bych chtěl vám všem, co jste si knihu od NEMETONU koupili a tím jste zároveň podpořili i mě a mou tvorbu, moc děkuju! Dáváte mé práci smysl.

Také bych chtěl za podporu poděkovat žánrovým webům, kde se objevily ukázky z NEMETONEM vydaných knih, jmenovitě webu Děti noci, který zveřejnil ukázku z Temnoty rodu, a webu Scifi.sk, jež zveřejnil ukázku z Rakve a ze Smrtícího červa. Díky moc za spolupráci, cením si toho!

Vytvořeno službou Webnode